PRINCE OF PERSIA


Üretici:            Brøderbund Software
Yayımcı:          Brøderbund Software
Yıl:                  1990
Puan:               5.0



Bir çoğunuz şimdiden unutmuş olabilir, ama bu oyunu incelemeden önce Abandonia kurucusu Kosta tarafından yazılmış kısa bir inceleme vardı. 5-6 satırla oyun hakkındaki hislerini ve ne kadar hoşlandığını ifade etmişti; çünkü Prince of Persia, aslında, oyanadığı ilk oyundu. Diğer taraftan bende o çağda yaşadım. Bu oyun oynadığım ilk oyun değildi ama ilk kez Prince Of Persia oyununu bilgisayarıma yüklediğimde, hakkında hiç bir aldatıcı reklam duymamış, kayıp bir uygarlığı keşfetmiş bir arkeolog gibi merakım vardı.
2010 yılında yaklaşan 20. yıldönümüne rağmen, sadeliğinin büyüklüğünü kolayca anlayabilirim. Gösterişli olmaktan uzak, seviyeler iki ana unsurda yer alıyor: zindanlar ve saray. Mavi tuğlalar ve siyah bir arkaplan ile zindanlar karanlık ve kumlu görünürken, oryantal süs eşyaları ve yer yer dağılmış bazı antik halılarla süslenmiş arka plan duvarı üzerine kum sarısı tuğlalar ile saray daha çekici ve kaliteli görünüyor. Katlar döşemelerden oluşuyor, ki bu oyununun önemli bir unsurunu temsil ediyor, özellikle bulmaca çözmek ve düşmanla başa çıkmak için. Bunlar değişik tiplerden oluşuyor: düğme (geçitleri açar), tuzak (geçitleri kapatır), gevşek zemin (üstüne basınca düşer), gevşek tavan (kafanızla vurunca düşer, Mario tarzı). Yol buyunca rastlayacağınız diğer önemli çevresel özellikler çıkıntılar, kapılar ve ölüm tuzakları (kesiciler ve sivri çıkıntılar).
Hikayesi de karmaşık değil - Bu temel olarak sıkıntı içindeki küçük hanımın durumu. Sultan yabancı bir ülkede savaşırken, Sadrazam Jaffar ülkeyi ele geçirir. Siz de, uzak bir ülkeden gelen (bu nedenle sarı saçlısınız) bir adam olarak Sultan'ın kızını kurtarmak zorundasınız...  Ama bir sorun var.
60 dakika içerisinde prenses Sadrazam ile evlenmek ve ölüm arasında seçim yapmak zorunda. Zamana karşı yarıştığınız için bir çoğunuz oyunda takılabilir, çünkü başlangıçta epeyce alıştırma yapmanız gerekecek, tıpkı bir yarış simülasiyonunda olduğu gibi. Ama, hayır! Bunun yerine aynı seviyeyi tekrar ve tekrar oynayacaksınız, böylece en iyi zamanı yaparak bu bulmacanın cevabını bulabileceksiniz, ama yeşil mermer kapı açılırken ve seviye tamamlarken veridiği zevk ölçülemez.
En aşağıda, zindanda, beyaz tutsak giyisilerle (basit, ama daha sonra SNES ve Genesis sürümü için kullandıklar hakaret dolusu animasyon görüntüsüden daha iyi) oyuna başlıyorsunuz. İlk iki seviyeyi en iyi sürede bitirmenize çok dikkat edin çünkü kayıt özelliği ancak üçüncü seviyede devreye giriyor, ve sadece bir kayıt yeriniz var. Ayrıca, nerede kaydettinizin önemi yok, her oyunu yüklediğinizde (ki sadece oyuna başlarken olur) kendinizi o seviyenin başında bulacaksınız. Oynanışın iki ana modu var: "serbest koşuş" ve dövüş modu. Serbest koşuşta, tuzaklardan sakınarak ve bilmeceleri çözerek, son kapının açılış düğmesini arayacaksınız (Sağ ve Sol okları ile belirtilen yöne koşmak, aşağı ok ile eğilmek ve yurakı ok çıkıntılara ulaşmak için). Önemli bir tuş ise SHIFT tuşudur. Eşyaları kullanma ve almanın yanında, bu tuş önemlidir çünkü size yavaş ve dikkatli bir şekilde haraket ettirmenizi sağlıyor. Ayrıca, düşürken, SHIFT tuşuna basılı tutarsanız yakındaki bir kenara tutunmanızı sağlayacaktır.
Dövüş modu ise önünüzde bir düşman olunca otomatik aktifleşiyor. Tek silahınız bir kılıçtır. Eğer elinizde kılıç olmadan bıçaklanırsanız anında ölürsünüz. Karşılacağınız düşmanları çoğu saray muhafızları olacaktır. Değişik giysi ve dövüş stilleri vardır, böylece dövüşürken sıkılmayacaksınız, şahsen ben aralarında elzem bir farklılık göremedim. Nitekim çoğu kolayaca baş edilebilirdir. Ancak şef muhafızları ve özel karakterler devreye girince iş değişiyor. Onları yenmek biraz benceri gerektiriyor ve bazen üst üste 10 tane saldır-blokla kombinasyonu yapsanız bile onları yaralayamayabiliyorsunuz. Kılıcınızla saldırmak için SHIFT ve bloklamak için yukarı ok tuşu kullanıyorsunz, aşağı ok ise kılıç kınına tekrar koyar. Başlangıçta, dövüş gerçekten sıkıcı oluyor, muhafızların saldırı düzenin takip edip zayif anlarında saldırırsanız blok yapmadan da onları öldürebilirsiniz. Bununla birlikte, her seviyede bu yavaş yavaş değişir, ve düşmanlarınız daha fazla can sayıları ve hepsine adapte olması gerekecek tekil dövüş stilerine sahip olacak. Gerçi sadece saldır-blokla kombinasyonuna bağlı kalmanız gerekmiyor. Ayrıca, daha yaratıcı şeyler yapabilirsiniz, farklı bir şekilde daha fazla tuşlara basmak ve onlardan daha hızlı kurtulmak için çevrenizi kullanmak gibi. Bu neden dolayı bu oyun çok hızlı bir şekilde popüler oldu. Oyun yeniden oynayabilir ve farklı şeyler yapabilirsiniz.
Herkes bilir ki dövüşmek demek can kaybetmek demektir, ve can kaybetmek demek ise şifa iksirleri demektir. Evet, ama bu iksirlerin seçimi zor, herbirinin amaçlarının bulunmasını size bırakıyorum. Unutmayın, zindanda her şişe sadece kutsal su ile dolu değildir.
Bu nedenle temelde bu oyun şimdiye kadar yapılmış olan en büyük platform oyunlarından biridir. Zamanında, hem grafikleri hemde akıcı hareketleri özel bir şeydi. Eminim, cansız siyah duvarlar ve "özel efektler" diyebileceğimiz yanan meşaleler bizi artık o kadar etkilemiyor, ancak gerçekten önemli değil çünkü sadece bulmacalara ve karaktere odaklanacaksınız. Küçük detaylar oyunu daha da kötüleştirirdi. Her eylemin inandırıcı ve eğlenceli bir sese sahip olduğunu görmekten mutluluk duyacaksınız. Oryantal temalı müzik uygun şekilde yerleştirilmiş. Bazı durumları aşmanın zor olduğunu fark edebilirsiniz, ancak nihayet maceranızı tamamladığınızda, kolay gibi sanacaksınız. Bulmacalar elbette mantıklılar (bu dünyanın dışında olan hariç), ancak çözümleri bazen ustalıkla gizlenmiştir.

CTRL+Q - Oyunda Çık
CTRL+A - Seviyeyi Yeniden Başlat
CTRL+R - Oyunu Yeniden Başlat
CTRL+S - Ses Aç/Kapat
CTRL+G – Oyunu Kaydet
CTRL+L – Oyunu Yükle
ESC - Oyunu Durdur



OYUNUN ÇALIŞTIRILMASI:

Prince.exe ve komut dosyası ile başlar, fark etmez (sadece hile yapmak istemiyor iseniz. Eğer hile istiyorsanız komut dosyasını kullanın). XP de tatmin edici şekilde çalışıyor, ancak hareketler ağırkanlı ve ses için sistem hoparlörü korkunç. DOSBox ile oynaktan 50 kere daha kötü. DOSBox şiddetle tavsiye edilir.
Oyun içinde kopya koruması var. Sadece ölürken rastladım, 3. seviye ile başlarken. Oyundan çıkmak, yeni bir oyun başlatmak, ve kayıtlı oyunu yüklemenin daha kolay olduğunu keşfettim. Ama eğer gerçekten deneyim yaşamak istiyorsanız , üzerine bir harf yazılı iksiri kılavuzun içinde bulmanız (Z sayfadaki, Y satırdaki, X numaralı kelimenin ilk harfi gibi) ve içmeniz gerekiyor. Şu anda kılavuza sahip değiliz, ancak BURAYA TIKLAYARAK "Kopya Koruması" adlı metin dosyasını Bilgisayarınıza indirebilirsiniz.





DOWNLOAD

10 yorum:

Yalçın dedi ki...

Oyun Xp'de sorunsuz olarak çalışıyor. Ancak daha kaliteli grafik ve ses efektleriyle oynamak isterseniz DOSbox kullanmanız yararınıza olacaktır.

Adsız dedi ki...

Birader öncelikle blog şahane olmuş eline sağlık. Oyuna gelince son derece ruh hastası bir oyundur küçüklüğümde aklımı başımdan almıştı. Şimdi sanırım XBOX 360 için Prince of Persia Classic adında yeniden yapımı çıktı. Telefona çıkan nokia s40 v3 240x320 versiyonunu bitirmiştim.

Yalçın dedi ki...

Güzel yorumunuz için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

süper teşekkürler

Adsız dedi ki...

benim için çok önemli anıları olan bir oyun bilgisayara ilk başladığımda oynadığım ilk oyundur teşekkürler

Hasan EGE dedi ki...

Windows 7 starterda çalıştıramadım. Tam ekran modunu desteklemiyor diyor.

Adsız dedi ki...

This system does not fullscreen mode. Hatası alıyorum. Lütfen yardım edin :(

Adsız dedi ki...

Harika anlatım tekrardan oynayasım geldi indirdim sağolasınız.

Yalçın dedi ki...

win7 de sorun yaşıyorsanız dosbox.com'dan en son sürüm olan 0.74 win32yi yükleyin. Dosbox kullanımıyla ilgili takıldığınız bir yer olursa dosbox bölümümüzü okuyabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

bu oyunu direkt nasıl çalıştıracağız

Yorum Gönder



Copyright© 2010 Falan Filan, Hede Hödö :) Dos Oyunları | Dos Oyunları | Rss | Google |

Blogger Template created by Yalçın KAPOĞLU