5TH FLEET


Üretici:            Stanley Associates
Yayımcı:          Avalon Hill
Yıl:                  1994
Puan:               4.0



Bir deniz harbi hayranı mısınız? Sizin kitaplığınızda Jane'in Savaş Gemileri kitabının bir kopyasını var mı? Rus ve Hint kuvvetlerine karşı mücadele içine 5. Amerikan filosunu yönetme fikirini (ya da tam tersini) seviyormusunuz?
Eğer öylese bu oyunu seveceksiniz. Bu oyun 1980'lerin sonunda Victory Games tarafından yayımlanan masa oyununun, göstergelerine kadar, sadık bir temsilcisidir. 90'ların başından ortasına kadar PC'ye dönüştürülmüş bir çok masa oyunu gösterişli 2D/3D grafikleri kullanarak göstergeleri temsil ediyordu. Ama 5. filo böyle değil. Harita ve gemileri masa oyunda nasıl görünüyorsa bu oyunda da tıpa tıp aynı şekilde görünüyorlar. Temsil ettiği oyuna tamamen sadık kalmıştır.
Şahsen ben bu oyunu pek sevmedim. Birçok kişi bu oyunu sevceğini düşündüğüm için bu oyuna kötü bir puan vermeyeceğim. Böyle düşünmemin sebebine gelince. Birincisi, çok güzel grafikleri var. Arayüzü karmaşık, oyunun içindeki savaş hacmini dikkate alırsak, böyle bir arayüze ihtiyacı vardır. Lojistik operasyonların derinliği çok iyi olmasıyla beraber muharebe animasyonları çok hoş yapılmış. Her gemi uçak ve denizaltına eşlik eden bilgi kesinlikle son derece yardımıcı oluyor, bu demektir ki tam olarak düşmanınıza karşılık vermek ve güçlerinizi tartmak için çok el verişlidirler. Bu tablodaki tek eksikliği ise, minimal düzeyde olan seslerdir.
Oynanış şekli ise cephanenizi korumak ve sağlam bir taktik planı oşlurmanın bir karışımıdır. Zamanınızın çoğunu düşman denizaltıları aramak ile geçireceksiniz. Birimleri kendi başlarına göndermemeniz çok önemlidir. Çok yüksek denizaltı algılama seviyesi olan uçaklarla gemilerinizi ve denizaltılarınızı korumalısınız. Ayrıca, yerden yere misillerinizi saklamanın değerini anlayacaksınız, çünkü gemileriniz bunları belirli bir sayıda taşıyabilir. Sadece 11 senaryo var, ancak birimler rastgele konumlandığından, düşündüğünüzden daha çok çeşit sağlıyor. Bu da oyunun tekrar oynanırlığını yükseltiyor.
Sonuç olarak bu oyuna 4 puan veriyorum. Bu sıra bazlı savaş oyununun iyi yapılmış bir örneğidir. Artık, pasifik denizinin güneşi altında eğlenin ve misilleriniz fırlatın.





DOWNLOAD

1 yorum:

Yalçın dedi ki...

Bu oyunu çalıştırabilmek için dosbox kullanmanız gerekmekte.

Yorum Gönder



Copyright© 2010 Falan Filan, Hede Hödö :) Dos Oyunları | Dos Oyunları | Rss | Google |

Blogger Template created by Yalçın KAPOĞLU