DOSBox


DOSBox Eğitimi

DOSBox Giriş

DosBox Win2000/XP/Vista/Win7 gibi işletim sistemleri yüklü yeni bilgisayarlarda, Eski x86 pc gereksinimlerini karşılayan (video, ses ve diğer donanımlar) yada diğer bir ifadeyle sistemi taklit eden bir Emülatördür.

DOSBox genellikle oyunları çalıştırmak için kullanılır. Ancak DOSBox'la bazı eski uygulamalarıda çalıştırabilirsiniz.

Bu eğitimde DOSBox kurulumunu ve indirmiş olduğunuz oyunların nasıl çalıştırılacağını adım adım anlatacağız.

Bu eğitimi DOS işletim sistemi ve DOS komutları ile ilgili, uzman düzeyinde bilgi sahibi olanlan yanı sıra DOS ile ilgili bilgisi olmayanları da düşünerek hazırladık.


DOSBox'ı uygun hızda çalıştırabilmek için öncelikle minimum 1 GHz işlemciniz olmalı, bilgisayarınızda da yukarıda belirttiğimiz işletim sistemlerinden biri kurulu olmalır. Win98 ve daha eski işletim sistemlerinde de DOSBox kullanılabilir. Ama bu işletim sisteminde DOS uygulamaları zaten sorunsuz çalışmaktadır. 

Kendinize bir fincan kahve hazırlayın, evcil hayvanınız varsa besleyin ve eğitime başlayalım.


Klasör Oluşturma
  
Bilgisayarınıza DOSBox, DFend Ve oyun kurabilmek için Klasör oluşturmayı ve onları yönetmeyi bilmelisiniz. Ayrıca WinZip yada başka bir arşiv programını nasıl kullanacağınızı da Bilmeniz gerekli.

Klasörleri eğitimde oluşturulduğu gibi aynı isim ve sıralamayla oluşturursanız kurulumu sorunsuz tamamlar, ben nerede hata yaptım sorunuyla karşılaşmazsınız.

Öncelikle C sürücüsünde  "DOS" klasörü oluşturun. Bu klasörün içinede "CDRIVE", "DOWNLOADS" ve "FILES" adında 3 alt klasör oluşturun. "ISO" klasörü oluşturmak isteğe bağlıdır. Eğer oyun ISO görüntüleri kullanmayı planlıyorsanız oluşturun.


Klasör oluşturmak için Bilgisayarım ve C sürücüsünü açın. Açılan ekranda boş bir yere sağ tıklayın. açılan balonda "Yeni">>"Klasör" seçeneğini tıklayın. Yeni oluşan klasör yazısı görünür ve vurguludur. Sadece DOSBox yazın ve Enter tuşuna basın. (Metin vurgulu değilse, yeni klasörü seçin ve yeniden adlandırmak için F2'ye basın) Klasöre çift tıklayın. İçerisine "DOS" klasörü oluşturun. Tekrar çift tıklayın. Diğer klasörler içinde işlemi Yineleyin.

Klasörler Aşağıdaki gibi olmadır.



Yazılımın Yüklenmesi

Klasör oluşturmayı öğrendik. Sıra geldi gerekli yazılımı yüklemeye. DOSBox'ı BURAYA tıklayarak indirebilirsiniz. Ama Nasıl?
Linki tıkladığınızda açılan sayfadaki "Windows" Win32 installer seçeneğini tıklayın. Farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız size en yakın seçeneği işaretleyin.

Sonrasında yeni bir pencere açılacak. Kaydet deyip devam edin. 


Not: Bilgisayarınızda Windows SP2 ve internet explorer kullanıyorsanız, sayfanın üstünde güvenliğiniz için bu sitenin dosya yüklemesi engellendi gibi bir uyarı görünecek.
 Bu uyarının üzerine farenin sol tuşuyla tıklayın ve "download file", "indir", "karşıdan yükle" seçeneklerinden hangisi çıkarsa tıklayın.
Farklı tarayıcılar, indirilen dosyaları farklı yerlere kaydederler. Biz Kayıt yerini daha önce hazırlamış olduğumuz DOS klasörünün altındaki Files alt klasörü olarak seçiyoruz.

DOSBox Kurulumu

İndirmiş olduğunuz dosyayı çift tıklayarak kuruluma başlayın.
Bu şekilde kurulum işlemi başlayacaktır. Lisans ekranında ileriyi tıklayın.
Bir sonraki ekran Aşağıdaki gibi olacak. Bu aşamada Gözat'ı tıklayın.
Açılan yeni pencerede DOS klasörünü bulun ve seçin. Hedef klasörü "C:\DOS\DOSBox-0.63" şeklinde oluşturmalısınız. Yükleyi tıklatın. 
Kurulum yalnızca birkaç saniye sürecek. "completed" yazısını gördüğünüzde "close"u tıklayabilirsiniz.

Tebrikler!! DOSBox'ı yüklediniz.

DOSBox Ayarlar

DOSBox'ı yüklediniz. Şimdi program içerisinde birkaç küçük ayarlama yapmanız gerekiyor. Bu ayarları autoexec.bat içerisinde yapacağız. DOSBox kurulduğunda Başlat>Programlar menüsünde DOSBox-0.63 adında bir menü oluşturdu. İçerisinde DOSBox, DOSBox.conf,  readme ve uninstall dosyaları mevcut.
Bu menüden DOSBox.conf seçeneğini tıklıyoruz.
DOSBox.conf yapılandırma dosyasını varsayılan metin editörü (notepad) açacaktır.Dosyada aşağıya doğru inin. Taki [autoexec]i bulana kadar. autoexec programı çalıştıran kodların bulunduğu bölümdür. Dos üzerinden her oyun yüklediğimizde driver ve konfigürasyon ayarı yapmamak için birkaç kod ekleyeceğiz.
Şimdi "#Lines in this section will be run at startup." satırının altına aşağıdakileri ekleyin:
mount C C:\DOS\CDrive
mount D D:\ -t cdrom (Cd sürücünüze atanan harf farklıysa D yazan yere onu yazın.)
C:
CLS
Dosyanızın içeriği aşağıdaki gibi olmalıdır.


komutların içeriği ile uğraşmayın. Dosya>kaydet seçerek yazdıklarınızı kaydedin. CTRL+S de yapsanız aynı işi görür. Tek dikkat etmeniz gereken farklı kaydet değil sadece kaydet demeniz.
İşleminiz tamam. NotePad'i kapatabilirsiniz.

Temel DOS Komutları

DOSBox kısayol simgesini tıklayarak programı çalıştırın. Karşınıza böyle bir ekran gelecek.
Bu ekrana komut istemi denir. bu ekranda oyun yüklemek ve çalıştırmak için DOS komutları yazmanız gerekecek.

DOSBox kullanabilmek için bazı temel dos komutlarını bilmek zorundasınız!

(Şu an C: sürücüsünün kök dizinindeyiz.) Geçerli dizinin içeriğini görüntülemek için "dir" yazıp enter'a basın. 4 satır çıktı elde edeceksiniz. Üçüncü satırda "0 File(s) 0Bytes" yazacaktır. Çünkü C sürücüsü boş. Bu eğitimden sonra büyük olasılıkla bu durum değişecek :-)

Sıradaki komutumuz "mkdir" Bu komutla yeni bir klasör oluşturabilirsiniz. sadece "md test" yazın ve enter'a basın. Bu komut C sürücüsü üzerinde test adında bir klasör oluşturur.

Bulunduğunuz dizini değiştirmek için "CD" komutu kullanmanız gereklidir. "cd test" yazıp enter'a basın. Ekranda C:\TEST> yazdığını göreceksiniz. Burada komut istemi bize C sürücüsünün içindeki test klasöründe olduğumuzu bildiriyor. C kök dizinine dönmek için "cd\" sadece bir klasör geri dönmek için "cd.." komutları kullanılır.

Test klasörünü silmek için "rd" komutunu kullanabilirsiniz. Size klasörün windows ekranında nasıl oluştuğunu göstermek istiyoruz. O yüzden test klasörümüzü şimdi silersek olmaz. Daha sonra C kök dizininde sadece "rd test" yazarak test klasörünü silebilirsiniz.


kullanacağımız son dos komutu "exit" adındanda anlaşıldığı gibi bu komut DOSBox'ı kapatır. 




Şimdiye kadar çok çalıştık. Onlarca kez çay molası verdik ama değdi. Komut istemini kapattıktan sonra kendi oluşturduğumuz DOS klasörünü ve İçerisindeki CDRİVE alt klasörünü açın. İçerisinde TEST klasörünün oluşmuş olduğunu göreceksiniz. 




Test klasörünü daha sonra kullanmayacağımız için silebilirsiniz. Hadi artık oyun kurulumuna başlayalım.


Oyun İndirme ve Yükleme

ÇAY MOLASI...


Copyright© 2010 Falan Filan, Hede Hödö :) Dos Oyunları | Dos Oyunları | Rss | Google |

Blogger Template created by Yalçın KAPOĞLU